Collectie

Cocondo ontstaat en evolueert in een continue samenwerking met ontwerpers. Zij gaan aan de slag met objecten die ecologisch denken en historisch besef samenbrengen. Zo groeit onze collectie en bieden we op termijn verblijfplaatsen vol uniek design met een verhaal, per plek afgestemd op bunker en gebruiker. 

Residentie onder de natuur
In het laagseizoen dienen onze bunkers waar mogelijk als residentieplek voor kunstenaars en ontwerpers. Geïnspireerd door de wisselwerking tussen ecologie en erfgoed op de locatie, laten ze hun licht schijnen op onderwerpen als bezetting, vrijheid, klimaatverandering en circulariteit. De gecreëerde werken, in welke vorm dan ook, kunnen achterblijven in de bunker. Er ontstaat zo een collectie bijzonder design waarmee gasten in het hoogseizoen op een vrijblijvende manier in aanraking komen.

Meubels met een verhaal
Een eerste aanzet voor de collectie was een opdracht aan industrieel ontwerper Remko Verhaagen. We vroegen Remko om door middel van 8 meubels een verhaal over bezetting om te draaien naar het vieren van onze vrijheid. Hij gebruikte materialen uit de bunker en keek voor het ontwerp naar zowel de gestandaardiseerde bunkermeubels van het leger als de meubels en kleuren uit de gemiddelde huisraad van de jaren ’40 en ’50. Dit leidde tot een stevige en vriendelijke meubelcollectie met een verhaal.

IJzerij Paulus


Bijzonder materiaal
.
Er is zorgvuldig gekeken naar het materiaalgebruik. Zo zijn de lamp en kledinghanger door IJzerij Paulus gemaakt van gerecycled wapeningsijzer uit een stuk afgebroken bunker. Het hout is van omgewaaide eiken, door Het Zuid-Hollands Landschap beschikbaar gesteld.

Bewustzijn door details
Het krukje (zie foto) heeft één poot die kan worden losgedraaid, om een verborgen vak te onthullen. Zo zitten er in alle ontwerpen subtiele verwijzingen naar het verleden, met als doel tijdens het gebruik bewustzijn te creëren over zowel de geschiedenis van de plek als onze vrijheid nu.

Waar is de collectie te vinden
De lamp en de kledinghanger zullen in beperkte oplage worden geproduceerd en verkocht, waarbij de opbrengst gaat naar de Cocondo pilotbunker. Van de overige meubels is voorlopig alleen een prototype gemaakt. Bent u echter geïnteresseerd in de mogelijkheden van de collectie, neem gerust contact op.

CC 01. Lamp, gemaakt van hergebruikt wapeningsijzer uit een stuk gesloopte bunker.

 

CC 02. Krukje met afneembare houten poot om iets in te bewaren.

 

CC 03. Kledinghanger, gemaakt van hergebruikt wapeningsijzer uit een stuk gesloopte bunker.

 

CC 04. Tafel met eikenhout van het Zuid Hollands Landschap

 

CC 05. Klaptstoel met stof van hergebruikte zandzakken.

 

CC 06. Stapelbed.

 

CC 07. Open kast met eikenhout van het Zuid Hollands Landschap.

 

CC 08. Schapje met eikenhout van het Zuid Hollands Landschap.

 

De eerste 8 meubels van de Cocondo Collectie zijn ontworpen door Blooey, geproduceerd door BLM, IJzerij Paulus, Jorn Heidekamp en Studio Aoki  en gesubsidieerd door de Provincie Zuid Holland/erfgoedlijn Atlantikwall.