Concept

Verblijf in de geschiedenis en ga kopje onder in de natuur.

Cocondo geeft oude bunkers langs de kust een nieuwe bestemming. Dit doen we om cultuurhistorisch erfgoed te behouden, de verhalen erachter te vertellen en de omliggende natuur te beschermen. De bunkers transformeren we op duurzame en ecologische wijze tot betekenisvolle verblijfplaatsen. Per plek afgestemd op de bunker, natuur en gebruiker.

Hierbij gaan we uit van onze 4 kernwaarden:

Design – In samenwerking met ontwerpers en kunstenaars die zich richten op een duurzame toekomst transformeren we bunkers tot unieke erfgoedlogies;

Ecologisch – Voor de transformatie gebruiken we zo veel mogelijk natuurlijke en circulaire materialen en gaan we uit van de bestaande eigenschappen van de bunker en omliggende natuur;

Duurzaam – Alle inkomsten uit overnachtingen worden geïnvesteerd in het behoud en de ontwikkeling van natuur en erfgoed;

Historisch – Velen kennen de bijzondere geschiedenis van wederopbouw in ons kustgebied niet. Wie slaapt in een Cocondo bunker, slaapt in een verhaal.

Blaat
Het bunker-vakantiedorp te Zandvoort, 11 augustus 1947. Foto: Henk Blansjaar (Spaarnestad Photo)


Duurzaam op vakantie aan de kust

Langs de Nederlandse kust liggen nog duizenden bunkers verscholen in het duinlandschap. Deze ooit onverslaanbaar geachte verdedigingswerken zijn nu vervallen en verlaten. Door deze bestaande gebouwen een nieuwe bestemming te geven, bieden we een duurzaam en gecamoufleerd alternatief voor kustbouw.

Per bunker streven we bij de herbestemming naar een waardevolle bijdrage aan het gebied. Als gast verblijf je niet alleen op een bewuste manier onder de natuur, in de geschiedenis en aan zee, je ecologische voetafdruk van deze vakantie is ook nog minimaal. Bovendien gaat de opbrengst terug naar behoud van het gebied. Zo creëren we een innovatieve inkomstenbron voor de natuur, en gaan zowel de bunkers als het duingebied langer mee.

Pilot 2021

Om aan te tonen dat deze vorm van kustrecreatie in harmonie met de natuur kan, starten we in de zomer van 2021 een pilot. In Hoek van Holland wordt nu een voormalige telefoonbunker getransformeerd tot een gezinsverblijf en tussen mei – augustus komen onze donateurs en sponsoren proefslapen. Vervolgens kan iedereen boeken. Als eerste weten wanneer? Schrijf je dan onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief. Of volgen ons op onze sociale media.

Vier vrijheid, natuur en creativiteit.

Cocondo: A place to stay