Pilot

The pilotbunker at the Vinetadune in 2017.

 
In 2020 the Cocondo project will start with a pilot. We’ll transform a former telephone bunker into a sustainable residence, 75 years after the Dutch liberation from German occupation during WWII. We will use circular building materials while restoring the surrounding dunes. The aim of this pilot is to investigate how heritage and nature can complement each other.

The pilot will be sponsored exclusively through funds and crowdfunding. Also want to contribute to this special project? Soon you will be able to book a night in advance, as part of the crowdfunding.

Floor plan of the telephone bunker by the Bureau Registratie Verdedigingswerken.

 
From old telephone bunker to modern residence

Hoek van Holland is home to the Natura 2000-area and national monument ‘Het Vinetaduin’. In this dune, property of Het Zuid-Hollands Landschap, lays a telephone bunker. This German military shelter built in 1943 consists of a telephone switchboard made of reinforced concrete and a residence made of brickwork. During the war the bunker was manned by two people and now after the transformation the bunker accommodates two adults and two children.

Restoring nature

Both the bunkers in the area and the surrounding nature suffer considerably from vandalism. Housing about 60 protected bunkers, the Vinetaduin is not officially open to the public. However, the area is regularly entered because of the attraction of the bunkers. As a result, the nature reserve is violated, with all its consequences. As a result of the redevelopment of the bunkers, the dunes will also be protected once again.

The living area in its current state.

 
Construction plan

The old residence consists of a vault of no less than 3.2 meters tall, with the entrance and windows serving as portals. This construction offered both comfort and protection during the war. A box bed will be created by making clever use of the windows. The residence will be turned into a living room, the corridor into a bathroom and the telephone switchboard room will become a luxurious underground bedroom. Outside there will be a small terrace at the front and on the roof the dune landscape will be completely reconstructed.

 

 

The hull restoration and redevelopment of the bunker will be executed by architect Pieter van Traa (De Steunbeer). The interior design is provided by designers Remko Verhaagen (Blooey), Noortje van den Elzen and Sophie Duran (Studio Tomorrow).