Handboek

Beste gast, 

We hopen dat je uitkijkt naar een bijzonder verblijf en je snel thuis zult voelen! Hieronder hebben we belangrijke informatie en tips verzameld.

Voorzieningen / spelregels

Parkeren / buren
Ons vergunningstraject was lang. Mede door zorgen vanuit de aangrenzende villawijk over het blokkeren van uitritten. Om elkaar tegemoet te komen hebben we afgesproken dat gasten parkeren op het parkeerterrein aan de schelpweg en niet bij de bunker. 

In- en uitchecken 
Inchecken kan vanaf 14:00 zelfstandig met de sleutelkluis. De code ontvang je 7 dagen voor aankomst per e-mail. Uitchecken kan tot 11:00 door de sleutel terug te plaatsen in de sleutelkluis. Let op: plaats de deksel met de pijl naar beneden en draai deze met de klok mee. Vertrek je op een zondag? Dan mag je uitslapen en tot 15:00 uitchecken (deze optie vervalt vanaf 2023). 
Bij het verlaten van de bunker hoef je de bedden niet af te nemen (wel fijn als we zien welke zijn gebruikt). Gebruikte handdoeken mag je ophangen aan de ijzers in de douche. 

Bad- en beddengoed
Wij zorgen voor al het bad- en beddengoed. Je slaapt straks heerlijk onder producten van Yumeko. Extra beddengoed, voor twee personen in de bedstee of de slaapbank vind je onder de bank. Ook is er zeep en shampoo aanwezig. Handdoeken vind je onder het wasbakje in de douche.

Keuken
De bunker heeft een volledig uitgeruste keuken, inclusief olie, koffie, thee en kruiden. Koffie zetten kan met de Stelton Theo (filterkoffie) of cafetière (zie ook onderaan deze pagina). 
Hou je vers en schoon voedsel- en drinkwaren over na je verblijf? We gooien liever niets weg, dus laat het gerust achter voor de volgende gasten. 

Verlichting 
Voor de installatie van Aptum in de woonkamer hangt een afstandsbediening aan de muur. Met 8 programma’s kun je een sfeer kiezen. De verlichting achter de gordijnen in de slaapkamer werkt zowel met een afstandsbediening (kanaal 1) als wandschakelaars. De verlichting boven het aanrecht werkt met een zwart knopje uiterst rechts op de plank. Kort drukken is aan / uit. Vasthouden is dimmen. De afzuigkap heeft een eigen knopje.

Wifi
Het wifi netwerk heet Cocondo en het wachtwoord is telefoonj1.

Toilet / douche 
Alles werkt op (groene) stroom, ook warm water. Dit vraagt veel energie, dus geniet van de douche, maar denk aan het milieu. Afvalwater wordt onder de bunker vermalen en omhoog gepompt. Het leidingwerk ligt diep ingegraven, dus verstoppingen willen we voorkomen. Spoel daarom geen grote etensresten door de gootsteen of eigen papier, tampons of maandverband door het toilet. Gebruik alleen ons w.c. papier (met mate).

Verwarming / Ventilatie
We verwarmen de bunker automatisch met vloerverwarming. De temperatuur op het display is in de zomer de vloertemperatuur. Je kunt de thermostaat tijdelijk aanpassen, druk hiervoor op de temperatuur en kies je duur. Is deze niet toereikend, gebruik dan de pelletkachel. Deze gaat aan door de aan / uit knop een paar seconden ingedrukt te houden. Het opstarten duurt even en vervolgens kun je de grote van de vlam instellen (Pot 1-5). Extra pellets liggen opgeslagen in de bank. De slaapkamer heeft een radiator en deze kun je naar verlangen aanpassen.
In de slaapkamer is er geforceerde ventilatie tussen 10:00 – 16:00. Schrik dus niet van de ventilator, deze gaat automatisch uit.

Buitenruimte
Onder de bedstee zit buiten een luik. Hierachter vind je kussens, de parasol en hangmatten voor in de bomen. Plaats deze terug na gebruik om ze te beschermen tegen de weersinvloeden. Het is buiten niet toegestaan versterkte muziek af te spelen. 

De omliggende natuur
Het Vinetaduin is een kwetsbaar natura 2000 gebied. Blijf daarom binnen de omheining en aan de voorzijde van de bunker. Om het effect van Cocondo op de natuur te monitoren zit in de schoorsteen een wildcamera. Deze registreerde tot nu toe o.a. de vos, zandhagedis, steenmarter, hermelijn en ook twee huiskatten uit de villawijk.
Echt passend bij bunkers zijn vleermuizen. Honderden gebruiken de bunkers in het Vinetaduin voor de winterslaap. Tussen mei – oktober gaan ze bij schemer op jacht. In de bunker ligt een ‘batdetector‘. Hiermee kun je de hoog frequentie sonar-oriëntatie van vleermuizen horen. Iedere soort heeft zijn eigen toonhoogte. We raden je aan bij kalm weer en schemering op avontuur te gaan in het bos en te zoeken naar water. Hier jagen de vleermuizen op insecten. Wist je dat één vleermuis tot wel 2000 muggen per dag kan vangen? Dat zijn dus heel wat muggenbulten per vleermuis minder.

Dan, onze persoonlijke tips voor de omgeving.

Boodschappen
Voor boodschappen kun je terecht in het centrum van Hoek van Holland. Hier zijn o.a. de Albert Heijn, Lidl, Hema, Kruidvat en Etos te vinden. Op loopafstand is er voor de kleine boodschap ook de Attent op het recreatieoord (open tussen april-oktober). 

Activiteiten
Tijdens het verblijf is er genoeg te doen. Wij delen graag wat hoogtepunten:

Pierewaaien 
Het dorp Hoek van Holland en alle bijbehorende verdedigingswerken ontstonden na het graven van de Nieuwe Waterweg in 1872. Om te voorkomen dat deze belangrijke vaarweg naar Rotterdam zou dichtslibben werden aan beide oevers lange pieren aangelegd. De 4,5 kilometer lange ‘Noorderpier’ is nu een schitterende plek om te ‘pierewaaien’. Oftewel, wind vangen terwijl schepen langs varen tegen een achtergrond van de Rotterdamse haven. Vanaf de bunker kun je door de van Dixhoorndriehoek een mooie wandeling naar de pier maken. Op de terugweg kun je er voor kiezen langs de vloedlijn te lopen.

Van Dixhoorndriehoek en het Spanjaardsuin
Is het je al opgevallen dat de telefoonbunker best ver van zee ligt? Dit komt door de aanleg van de van Dixhoorndriehoek in 1971 ten westen van de Strandboulevard. Een heel nieuw duin van bijna 1 kilometer breed, aangelegd ter compensatie van de 1e Maasvlakte. Onze bunker ligt nog in de oorspronkelijke duinen en de zee lag zo’n 500 meter dichterbij. Richting het noorden is met de aanleg van de 2e Maasvlakte nog een nieuw duin gemaakt. Dit is het Spanjaardsuin en loopt richting Vluchtenburg. Beide duinen bieden prachtige wandel- en fietsmogelijkheden. 

Stranden  
Hoek van Holland heeft verschillende stranden. Het ‘Hoekse Strand’ ligt op 15 minuten wandelen aan de rechtestraat. Hier komen de Hoekenezen en watersporters. Het is er relatief rustig en er zijn enkele strandtenten (zoals Pele’s Surfshack) en surfscholen. Naar het zuiden ligt aan de badweg het in de volksmond geheten ‘Rotterdamse Strand’. Hier komen vooral badgasten uit Rotterdam en nabijgelegen steden. Hier is meer drukte en er staan een tiental strandpaviljoens. Naar het noorden ligt ‘strand Vluchtenburg’. Dit strand is rustig en heeft twee leuke strandtenten. Een fiets- of lange wandeltocht door de duinen is aan te raden.

Bos
Ten zuiden van het Vinetaduin liggen de Hoekse Bosjes. Ideaal voor een blokje om in de natuur. Een stuk verder richting het oosten ligt het ‘Staelduinse Bos’. De naam zegt het al: het is een bos en duin in één, want net als het Vinetaduin lag dit gebied ooit aan zee. In dit bos kun je niet alleen schitterend wandelen, er liggen ook drie Duitse bunkercomplexen, waaronder het hoofdkwartier van de Vesting Hoek van Holland. Hier heeft de natuur alle bunkers inmiddels overgenomen. Zo groeien er wel 50 soorten mos op het kalkrijke beton en leven er diverse vleermuissoorten in de bunkers.

Watersport
De Surfschool is een aanrader wanneer je op zoek bent naar activiteiten op het strand of in zee. Denk hierbij aan een surfles, blokarten of sandboarden. 

Fietsen
Hoek van Holland heeft uitstekende fietsmogelijkheden. Een echte aanrader is een fietstocht langs de kust naar de Zandmotor of zelfs Den Haag. Ook mag je fiets mee op de Fastferry naar de Maasvlakte. Zo kun je ook zelfs naar Brielle fietsen. 

Eten
Liever uit eten dan koken in de bunker? Genoeg mogelijkheden!
Plstk Café is onze persoonlijke favoriet en ligt vlakbij midden in de duinen (de Zeetoren). Hier kun je met een geweldig uitzicht genieten van heerlijk eten en drinken. 

Voor een bijzondere strandsfeer en plantaardige menu raden we Pele’s Surfshack aan op het (Hoekse) strand (open tussen maart-oktober). 

Strandtent de Pit op het strand van Vluchtenburg staat bekend om de heerlijke pizza’s uit de eigen gebouwde houtovens (open tussen maart-oktober). 

Ook op het strand Vluchtenburg bevindt zich Elements Beach. Deze bijzondere strandtent ademt licht en heeft een menukaart met alleen plantaardige en biologische producten (open tussen maart-oktober). 

Gewoon lekkere trek in een snack? Aan het begin van de Noorderpier ligt ‘snackbar de Pier’, gebouwd tegen een bunker. Hier verkoopt men (op eigen wijze tegen heug en meug) een beroemd portie raspatat met mooi uitzicht over de Nieuwe Waterweg. Of haal de zelf gemaakte friet van Ina’s snackbar, eveneens vlakbij de Noorderpier. Trek in vis? Vlakbij de bunker vind je op de parkeerplaats de Hoekse Vishandel. Het is de favoriete visstek onder Hoekenezen.  

Meer informatie over het Vinetaduin? Dat is te vinden op de website van Stichting het Zuid-Hollands Landschap

Contact
Voor vragen naar aanloop of tijdens je verblijf kun je altijd bellen of appen met Peter op 0641249432. 


Informatie over het project / de bunker.

Je hebt vast vragen over de geschiedenis van de bunker of de moderne transformatie. We werken momenteel aan een tafelboek met al deze informatie. Tot die tijd kun je eventueel wel deze film over het maakproces van alle terrazzo onderdelen kijken. Die zijn namelijk gemaakt van bijzondere grondstoffen: 

 

Slow coffee met de Stelton Theo

Plaats een koffiefilter in de houder. Vul deze met 6-8 theelepels gemalen koffie en zet ondertussen 600 ml water met de waterkoker. Schenk nu een beetje heet (niet kokend) water evenredig over de koffie en wacht 30 seconden tot de koffie ‘tot leven’ komt. Hierdoor komt de volle aroma vrij. Vervolgens kun je de 600 ml kokend water geleidelijk over de koffie gieten. Hou het water altijd tot onder de rand van de houder. Je dag is begonnen.