Handboek

Beste gast, 

We hopen dat je uitkijkt naar een bijzonder verblijf. Hieronder hebben we belangrijke informatie en tips verzameld.

Voorzieningen / spelregels

Bereikbaarheid / parkeren
Ons vergunningstraject was lang. Mede door zorgen vanuit de aangrenzende villawijk over het blokkeren van uitritten. Om elkaar tegemoet te komen hebben we afgesproken dat gasten parkeren op het (gratis) parkeerterrein aan de schelpweg en niet bij de bunker. 
Kom je met de metro? Hou rekening met een (mooie) wandeltocht van 15 minuten vanaf het station Strand. Fietsen kun je boven bij de bunker stallen.

In- en uitchecken 
Inchecken kan vanaf 14:00 zelfstandig met de sleutelkluis. De code ontvang je 7 dagen voor aankomst per e-mail. Uitchecken kan tot 11:00 door de sleutel terug te plaatsen in de sleutelkluis. Let op: plaats de deksel met de pijl naar beneden en draai deze met de klok mee.
Bij vertrek hoef je de bedden niet af te nemen en kun je de gebruikte handdoeken ophangen aan de ijzers in de douche. Fijn als we kunnen zien wat wel & niet gebruikt is.

Bad- en beddengoed
Wij zorgen voor al het bad- en beddengoed. Je slaapt straks heerlijk onder producten van Yumeko. Extra beddengoed voor de slaapbank vind je (rechts) onder het bed beneden. Ook is er zeep en shampoo aanwezig. Badgoed ligt (ook) onder het wasbakje.

Keuken en (zo min mogelijk) afval
De bunker heeft een volledig uitgeruste keuken, inclusief een oven, linnen, olie, koffie, (Wilderland) thee en kruiden. Koffie zetten kan met de Stelton Theo (filterkoffie). Gemalen koffie dien je zelf mee te brengen, zodat je zeker bent van de versheid. Ook is er Nespresso met cups (van de Koffiejongens) aanwezig. Let op: zowel de theezakjes als koffiecups kunnen bij het groenafval. Hou je vers en schoon voedsel- en drinkwaren over na je verblijf? We gooien liever niets weg, dus laat het gerust achter voor de volgende gasten. 
Wil je ons een handje helpen? Aan het deurtje onder de wasbak hangt de afvalkalender. Het klaar- en terugzetten van onze containers aan de straat helpt ons de bunker zelfvoorzienend te maken. En zo hoeven we je niet te storen.

Verlichting 
Voor de installatie van Aptum in de woonkamer hangt een afstandsbediening aan de muur. Met 8 programma’s kun je een sfeer kiezen. De verlichting achter de gordijnen in de slaapkamer werkt met wandschakelaars en een keuzeknop voor diverse standen naast het bed. De verlichting boven het aanrecht werkt met een zwart knopje uiterst rechts op de plank. Kort drukken is aan / uit. Vasthouden is dimmen. De afzuigkap heeft een eigen knopje.

Wifi
Het wifi netwerk heet Cocondo en het wachtwoord is telefoonj1.

Toilet / douche 
Alles werkt op (groene) stroom, ook warm water. Dit vraagt veel energie, dus geniet van de douche, maar let op je gebruik. Afvalwater wordt onder de bunker vermalen en omhoog gepompt. Het leidingwerk ligt diep ingegraven, dus verstoppingen willen we voorkomen. Spoel daarom geen grote etensresten door de gootsteen of eigen papier, tampons of maandverband door het toilet. Gebruik alleen ons wc-papier (met mate). Onder het wasbakje ligt eventueel extra wc-papier.

Verwarming / Ventilatie
We verwarmen de bunker automatisch met vloerverwarming. De temperatuur op het display is in de zomer de vloertemperatuur. Je kunt de thermostaat tijdelijk aanpassen, druk hiervoor op de temperatuur en kies je duur. Is het buiten onder de 10 graden? Dan krijgt de vloer de bunker niet warmer dan 18 graden en biedt de pelletkachel uitkomst. Deze gaat aan door de aan / uit knop een paar seconden ingedrukt te houden. Het opstarten duurt even en vervolgens kun je de grote van de vlam instellen (Pot 1-5). Extra pellets zitten in de zwarte container op de gang. De slaapkamer heeft een radiator en deze kun je naar verlangen aanpassen.
In de slaapkamer is er in de ochtend en overdag geforceerde ventilatie en er draait een luchtontvochtiger/reiniger. Schrik niet van de geluiden, de apparatuur gaat automatisch in de avond uit.

Buitenruimte
Onder de bedstee zit een luik. Hierachter vind je kussens, de parasol en hangmatten voor in de bomen. Plaats deze terug na gebruik i.v.m. de weersinvloeden. Het is buiten niet toegestaan versterkte muziek af te spelen. 

De omliggende natuur
Het Vinetaduin is een kwetsbaar Natura 2000 gebied. Blijf daarom binnen de omheining, met name op het dak, waar flora moeite heeft zich te wortelen. Om het effect van Cocondo op de natuur te monitoren zit in de schoorsteen een wildcamera. Deze registreerde tot nu toe o.a. de vos, zandhagedis, steenmarter, hermelijn en ook twee huiskatten uit de villawijk.
Echt passend bij bunkers zijn vleermuizen. Honderden gebruiken de bunkers in het Vinetaduin voor de winterslaap. Tussen mei – oktober gaan ze bij schemer op jacht. Tijdens deze periode ligt in de bunker een ‘batdetector‘. Hiermee kun je de hoog frequentie oriëntatie van vleermuizen horen. Iedere soort heeft zijn eigen toonhoogte. We raden je aan bij kalm weer en schemering op avontuur te gaan in het bos en te zoeken naar water. Hier jagen de vleermuizen op insecten. Wist je dat één vleermuis tot wel 2000 muggen per dag kan vangen? Dat zijn heel wat muggenbulten minder.

Artist in Residence
In de winter nodigt Cocondo een kunstenaar uit waarvan het werk goed aansluit bij ons concept. De kunstenaar verblijft minimaal een week in de bunker en verkent op eigen wijze de omgeving, om vervolgens een kunstwerk achter te laten. Zo ontstaat er in de bunker een groeiende kunstcollectie waarmee we jullie hopen te inspireren en anders naar deze plek te laten kijken.

Je avontuur delen
Deel je foto’s van je verblijf op sociale media? We stellen het altijd op prijs wanneer we worden vermeld. Dat kan met @cocondobunkers en/of #cocondo. Zo ontstaat er online een zo authentiek mogelijk beeld van ons concept.

 

Onze persoonlijke tips voor de omgeving.

Boodschappen
Voor boodschappen kun je terecht in het centrum van Hoek van Holland. Hier zijn o.a. de Albert Heijn, Lidl, Hema, Kruidvat en Etos te vinden. Op loopafstand is er voor de kleine boodschap (en versgebakken croissantjes) de Vakantiesuper Hoogzand op het recreatieoord (open tussen april-november). 

Pierewaaien 
Het dorp Hoek van Holland en alle bijbehorende verdedigingswerken ontstonden na het graven van de Nieuwe Waterweg in 1872. Om te voorkomen dat deze belangrijke vaarweg naar Rotterdam zou dichtslibben werden aan beide oevers lange pieren aangelegd. De 4,5 kilometer lange ‘Noorderpier’ is nu een schitterende plek om te ‘pierewaaien’. Oftewel, wind vangen terwijl schepen langs varen tegen een achtergrond van de Rotterdamse haven. Vanaf de bunker kun je door de van Dixhoorndriehoek een mooie wandeling naar de pier maken. Op de terugweg kun je er voor kiezen langs de vloedlijn te lopen.

Van Dixhoorndriehoek en het Spanjaardsuin
Is het je al opgevallen dat de telefoonbunker best ver van zee ligt? Dit komt door de aanleg van de van Dixhoorndriehoek in 1971 ten westen van de Strandboulevard. Een heel nieuw duin van bijna 1 kilometer breed, aangelegd ter compensatie van de 1e Maasvlakte. Onze bunker ligt nog in de oorspronkelijke duinen en de zee lag zo’n 500 meter dichterbij. Richting het noorden is met de aanleg van de 2e Maasvlakte nog een nieuw duin gemaakt. Dit is het Spanjaardsuin en loopt richting Vluchtenburg. Beide duinen bieden prachtige wandel- en fietsmogelijkheden. 

Stranden  
Hoek van Holland heeft verschillende stranden. Het ‘Hoekse Strand’ ligt op 15 minuten wandelen aan de Rechtestraat. Hier komen de Hoekenezen en watersporters. Het is er relatief rustig en er zijn enkele strandtenten (zoals Pele’s Surfshack) en surfscholen. Naar het zuiden ligt aan de Badweg het in de volksmond geheten ‘Rotterdamse Strand’. Hier komen vooral badgasten uit Rotterdam met de metro. Hier is meer drukte en er staan een tiental strandpaviljoens. Naar het noorden ligt ‘strand Vluchtenburg’. Dit strand is rustig en heeft twee leuke strandtenten. Een fiets- of lange wandeltocht door de duinen is aan te raden. Is het winter?  

Bos
Ten zuiden van het Vinetaduin liggen de Hoekse Bosjes. Ideaal voor een blokje om in de natuur. Een stuk verder richting het oosten ligt het ‘Staelduinse Bos’. De naam zegt het al: het is een bos en duin in één, want net als het Vinetaduin lag dit gebied ooit aan zee. In dit bos kun je niet alleen schitterend wandelen, er liggen ook drie Duitse bunkercomplexen, waaronder het hoofdkwartier van de Vesting Hoek van Holland. Hier heeft de natuur alle bunkers overgenomen. Zo groeien er wel 50 soorten mos op het kalkrijke beton en leven er diverse vleermuissoorten in de bunkers.

Vaartocht met de Hoeksveer 
Tussen april & oktober vaart de ‘Hoeksveer‘ in 50 minuten naar Futureland op de 2e Maasvlakte. Met deze boot vaar je rakelings langs de grootste vrachtschepen ter wereld, en met een beetje geluk kom je onderweg zeehonden tegen. Of je nu Futureland bezoekt of niet, de veer biedt in 1,5 uur een unieke beleving van de Nieuwe Waterweg en Rotterdamse haven. Je fiets mag overigens mee.

Watersport
De Surfschool is een aanrader voor activiteiten aan en in zee. Denk hierbij aan een surfles, blokarten of sandboarden. 

Fietsen
Hoek van Holland heeft uitstekende fietsmogelijkheden. Een aanrader is een fietstocht langs de kust naar de Zandmotor , Den Haag en het Staelduinse Bos. Ook mag je fiets mee op de Hoeksveer naar de 2e Maasvlakte. Zo kun je bijvoorbeeld naar De Zandwacht of zelfs Brielle fietsen. Fietsen huren kan bij van Leeuwen Fietsen bij het metrostation Haven (laten bezorgen en halen bij de bunker is mogelijk).  

Eten
Plstk Café is onze persoonlijke favoriet en ligt vlakbij midden in de duinen naast een oude Duitse radartoren (de Zeetoren). Hier kun je met een geweldig uitzicht genieten van heerlijk eten en drinken. 

Voor een echte strandsfeer en een vegetarisch menu raden we Pele’s Surfshack aan op het (Hoekse) strand (open tussen maart-oktober). 

Strandtent de Pit op het strand van Vluchtenburg serveert heerlijke pizza’s uit de eigen gebouwde houtoven (open tussen maart-oktober). 

Ook op Vluchtenburg staat Elements Beach. Deze strandtent ademt licht en heeft een plantaardige en biologische menukaart (open tussen maart-oktober). 

Gewoon lekkere trek in een snack? Aan het begin van de Noorderpier ligt ‘snackbar de Pier’, gebouwd tegen een bunker. Hier verkopen ze een beroemd portie raspatat met mooi uitzicht over de Nieuwe Waterweg. Of haal de zelfgemaakte friet van Ina’s snackbar, eveneens vlak bij de Noorderpier. 

Musea & bezienswaardigheden
Vlakbij de telefoonbunker kom je vanzelf meer bunkers tegen. Door aanhoudend vandalisme zijn deze afgesloten, maar in de buurt valt er genoeg te ontdekken. Zo organiseert het Zuid-Hollands Landschap in Vineta tussen mei – juli bijzondere excursies door een 400 meter lang gangenstelsel. Ook is er het Atlantikwall Museum, Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum of Fort 1881 waar je meer kunt leren over de militaire geschiedenis van Hoek van Holland. Met Stichting Stelling 33 organiseren we van mei tot en met augustus ‘Open Stelling‘.
Naast de bovengenoemde musea en bezienswaardigheden kent Hoek van Holland een aantal bijzondere plekken en monumenten. Zo is er de oude Vuurtoren, de Maeslantkering en is er in het Voorduin een munitiebunker omgevormd tot ‘Icoon‘: een kunstruimte voor minimalistische kunst en vormgeving.

Informatie over het Vinetaduin is te vinden op de website Hoek van Holland in Oorlogstijd.
Informatie over het natuurgebied is te vinden op de website van Stichting het Zuid-Hollands Landschap

Contact
Voor vragen naar aanloop of tijdens je verblijf kun je altijd bellen of appen met Peter op 0641249432. 


Informatie over het project / de bunker.

Je hebt vast vragen over de geschiedenis van de bunker of de moderne transformatie. We werken momenteel aan een tafelboek met al deze informatie. Tot die tijd kun je wel deze film over het maakproces van alle terrazzo onderdelen bekijken. Die zijn namelijk gemaakt van bijzondere grondstoffen: 

 

­Slow coffee voor 2 personen met de Stelton Theo
Een goede aromatische kop koffie is gebaat bij tijd en geduld. Iets dat we met ons concept hopen te creëren. Dus, heb je even?
Plaats een koffiefilter in de houder. Vul deze met 6-8 theelepels gemalen koffie en zet ondertussen 600 ml water met de waterkoker. Laat het water 1 minuut afkoelen met de deksel open. Schenk nu een beetje heet water evenredig over de koffie en wacht 30 seconden tot de koffie ‘tot leven’ komt. Hierdoor komt de volle aroma vrij. Vervolgens kun je het water geleidelijk over de koffie gieten. Hou het water altijd tot onder de rand van de houder. Je dag kan (weer) beginnen.