Handboek

Beste gast, 

We hopen dat je uitkijkt naar een bijzonder verblijf en je snel thuis zult voelen! Hieronder hebben we belangrijke informatie en tips verzameld.

Voorzieningen / spelregels

Parkeren / buren
Ons vergunningstraject was lang. Mede door zorgen vanuit de aangrenzende villawijk over parkeeroverlast en het blokkeren van uitritten. Om elkaar tegemoet te komen hebben we afgesproken dat gasten alleen parkeren op dit parkeerterrein aan de schelpweg. Hier hebben we ook een eigen trap gemaakt.

Bad- en beddengoed
Wij zorgen voor al het bad- en beddengoed. Je slaap straks heerlijk onder producten van Yumeko. Ook is er zeep en shampoo aanwezig van Marcel’s Green Soap.

Keuken
De bunker heeft een volledig uitgeruste keuken, inclusief olie, thee en koffie. Hou je voedsel- en drinkwaren over na je verblijf? We gooien liever niets weg, dus laat het gerust achter voor de volgende gasten.

Verlichting 
Voor de woonkamer heeft Ontwerpduo een installatie gemaakt en hierbij zit een afstandsbediening. Met 8 verschillende programma’s kun je een sfeer kiezen. De verlichting achter de gordijnen in de slaapkamer werkt zowel met een afstandsbediening als wandschakelaars.

Toilet / douche 
Alles werkt op (groene) stroom, ook warm water. Dit vraagt veel energie, dus geniet van de douche, maar denk aan het milieu. Afvalwater wordt onder de bunker vermalen en omhoog gepompt. Het leidingwerk ligt metersdiep ingegraven, dus verstoppingen willen we voorkomen. Spoel daarom geen grote etensresten door de gootsteen of eigen papier, tampons of maandverband door het toilet. Gebruik alleen ons w.c. papier (met mate).

Verwarming
We verwarmen de bunker met vloerverwarming die vol-automatisch werkt. In de zomer zorgt de vloerverwarming alleen voor warme voeten. Schrik dus niet van de temperatuur op het display. Dit is de vloer en niet de luchttemperatuur. Buiten de zomer te koud? Je kunt de thermostaat tijdelijk hoger zetten. Druk op de temperatuur en kies je duur. Is deze niet toereikend, gebruik dan de pelletkachel. Deze heeft een voorraad voor 2 dagen en extra pellets liggen opgeslagen in de bank. De bediening werkt eenvoudig door de aan / uit knop een paar seconden ingedrukt te houden. De slaapkamer heeft een radiator en deze pas je naar verlangen makkelijk aan.

Internet
In de bunker is een glasvezelverbinding. Het wifi netwerk heet Cocondo_Guest en werkt op 2,4 (voor langere afstanden) of 5 Gigahertz (voor dichterbij en meer snelheid). Het wachtwoord is telefoonj1.

Buitenruimte
We vragen je buiten alleen op het terras te verblijven. Er valt rond de bunker genoeg te ontdekken, maar de natuur is nog herstellende. Klimmen in de boom mag, maar beperk het betreden van het groen. Het is buiten niet toegestaan muziek af te spelen. 
Onder de bedstede vind je kussens en ook hangmatten voor in de boom. Plaats dit terug na gebruik om ze te beschermen tegen de weersinvloeden.

De omliggende natuur
We ontdekken nog iedere dag wat er rond de bunker leeft. Tot dusver registreerde onze wildcamera een vos, steenmarter, hermelijn, veel konijnen en twee huiskatten. Echt passend bij bunkers zijn vleermuizen. Zo’n 150 exemplaren van verschillende soorten gebruiken de bunkers in het Vinetaduin voor de winterslaap. Gedurende de zomer verblijven ze in de holtes van bomen. In de bunker ligt een ‘batdetector‘. Met dit apparaat kun je de hoog frequentie sonar-oriëntatie van vleermuizen hoorbaar te maken. Iedere soort heeft zijn eigen toonhoogte. We raden je aan bij schemering op avontuur te gaan in het bos en te zoeken naar water. Hier jagen de vleermuizen met name op muggen en nachtvlinders. Wist je dat één vleermuis tot wel 2000 muggen per dag kan vangen? Dat zijn dus heel wat muggenbulten per vleermuis minder.

Dan, onze persoonlijke tips voor de omgeving.

Boodschappen
Voor boodschappen kun je terecht in het centrum van Hoek van Holland. Hier zijn o.a. de Albert Heijn, Lidl, Hema, Kruidvat en Etos te vinden. Op loopafstand is er voor de kleine boodschap ook de Attent op het recreatieoord. 

Activiteiten
Tijdens het verblijf is er genoeg te doen. Wij delen graag wat hoogtepunten:

Pierewaaien 
Het dorp Hoek van Holland en alle bijbehorende verdedigingswerken ontstonden na het graven van de Nieuwe Waterweg in 1872. Om te voorkomen dat deze belangrijke vaarweg naar Rotterdam zou dichtslibben werden aan beide oevers lange pieren aangelegd. De 4,5 kilometer lange ‘Noorderpier’ is nu een schitterende plek om te ‘pierewaaien’. Oftewel, wind vangen terwijl schepen langs varen tegen een achtergrond van de Rotterdamse haven. Vanaf de bunker kun je door de van Dixhoorndriehoek een mooie wandeling naar de pier maken. Op de terugweg kun je er voor kiezen langs de vloedlijn te lopen.

Stranden  
Hoek van Holland heeft verschillende stranden. Het ‘Hoekse Strand’ ligt op 15 minuten wandelen aan de rechtestraat. Hier komen de Hoekenezen en watersporters. Het is er relatief rustig en er zijn enkele strandtenten (zoals Pele’s Surfshack) en surfscholen. Naar het zuiden ligt aan de badweg het in de volksmond geheten ‘Rotterdamse Strand’. Hier komen vooral badgasten uit Rotterdam en nabijgelegen steden. Hier is meer drukte en er staan een tiental strandpaviljoens.
Naar het noorden ligt ‘strand Vluchtenburg’. Dit strand is rustig en heeft twee leuke strandtenten. Een fiets- of lange wandeltocht door de duinen is aan te raden.

Watersport
De Surfschool is een aanrader wanneer je op zoek bent naar activiteiten op het strand of in zee. Denk hierbij aan een surfles, blokarten of sandboarden. Reserveren voor een activiteit kan gemakkelijk via de website.

Fietsen
Hoek van Holland heeft uitstekende fietsmogelijkheden. Een echte aanrader is een fietstocht langs de kust naar de Zandmotor of zelfs Den Haag.

Eten
Liever uit eten dan koken in de bunker? Genoeg mogelijkheden!
Plstk Café is onze persoonlijke favoriet en ligt vlakbij midden in de duinen (de Zeetoren). Hier kun je met een geweldig uitzicht genieten van heerlijk eten en drinken. 

Voor een bijzondere strandsfeer en plantaardige menu raden we Pele’s Surfshack aan op het (Hoekse) strand. 

Strandtent de Pit op het strand van Vluchtenburg staat bekend om de heerlijke pizza’s uit de eigen gebouwde houtovens. 

Ook op het strand Vluchtenburg bevindt zich Elements Beach. Deze bijzondere strandtent ademt licht en heeft een menukaart met alleen plantaardige en biologische producten. 

Gewoon lekkere trek in een snack? Aan het begin van de Noorderpier ligt ‘snackbar de Pier’, gebouwd tegen een bunker. Hier verkoopt men (op eigen wijze tegen heug en meug) een beroemd portie raspatat met mooi uitzicht over de Nieuwe Waterweg. Of haal de zelf gemaakte friet van Ina’s snackbar, eveneens vlakbij de Noorderpier. Trek in vis? Vlakbij de bunker vind je op de parkeerplaats de Hoekse Vishandel. De rij die er soms staat is niet voor niets. Het is de favoriete visstek onder Hoekenezen.  

Meer informatie over het Vinetaduin? Dat is te vinden op de website van Stichting het Zuid-Hollands Landschap

Contact
Voor vragen naar aanloop van uw verblijf kunt u bellen met Patricia op 0637241248
Voor vragen tijdens uw verblijf kunt een whatsapp bericht sturen naar Peter op 0641249432. Peter is tevens 24 uur per dag bereikbaar op dit nummer in geval van dringende vragen.