Handboek

Beste gast, 

We hopen dat je uitkijkt naar een bijzonder verblijf en je snel thuis zult voelen. Hieronder hebben we belangrijke informatie en tips verzameld.

Voorzieningen / spelregels

Parkeren / buren
Ons vergunningstraject was lang. Mede door zorgen en bezwaren vanuit de aangrenzende villawijk over toenemend parkeeroverlast en het blokkeren van uitritten. Om elkaar tegemoet te komen hebben we afgesproken dat gasten parkeren op dit parkeerterrein aan de schelpweg. Hier hebben we ook een eigen trap gemaakt.

Bad- en beddengoed
Wij zorgen voor al het bad- en beddengoed. Je slaap straks heerlijk onder producten van Yumeko.

Keuken
De bunker heeft een volledig uitgeruste keuken, inclusief oven. Thee en koffie staat klaar en er zijn wat biertjes van Texels te vinden in de koelkast.

Verlichting 
Voor de woonkamer heeft Ontwerpduo een installatie gemaakt en hierbij zit een afstandsbediening. Met 8 verschillende programma’s kun je een sfeer kiezen. Ook de verlichting achter de gordijnen in de slaapkamer werkt met een afstandsbediening. Hou er rekening mee dat beide verlichtingen ook zijn geschakeld met wandschakelaars.

Toilet / douche 
Alles werkt op (groene) stroom, ook warm water. Dit wordt alleen bij gebruik opgewarmd. Dit vraagt echter veel energie, dus geniet van de douche, maar denk aan het milieu. Afvalwater wordt onder de bunker vermalen en omhoog gepompt. Het leidingwerk ligt metersdiep ingegraven, dus verstoppingen willen we voorkomen. Spoel daarom geen grote etensresten door de gootsteen of eigen papier, tampons of maandverband door het toilet. Gebruik alleen ons w.c. papier (met mate).

Verwarming
De bunker is in de afgelopen 75 jaar door alle weersinvloeden helemaal verzadigd geraakt met vocht en kou. Door het nieuwe gebruik en ventilatie zal de bunker langzaam warmte gaan vasthouden en uiteindelijk ook teruggeven. We zullen er eerst veel energie in moeten stoppen. Dit doen we hoofdzakelijk met vloerverwarming die tijdens de testperiode vol-automatisch werkt. Toch te koud? Je kunt de thermostaat in de woonkamer iets hoger zetten. Druk daarvoor op de temperatuur en kies je duur. Is deze niet toereikend, gebruik dan de pelletkachel. Deze heeft een voorraad voor 2 dagen en extra pellets liggen opgeslagen in de bank. De bediening werkt eenvoudig door de aan / uit knop een paar seconden ingedrukt te houden. De slaapkamer heeft een eigen radiator en deze kan naar verlangen hoger of lager gezet worden.

Internet
In de bunker is een glasvezelverbinding. Het wifi netwerk heet Cocondo_Guest en werkt op 2,4 (voor langere afstanden) of 5 Gigahertz (voor dichterbij en meer snelheid). Het wachtwoord vind je binnen.

Buitenruimte
We vragen je buiten hoofdzakelijk op het terras te verblijven. Er valt rond de bunker genoeg te ontdekken, maar de natuur is nog herstellende. Klimmen in de boom mag, maar beperk verder het betreden van het groen. Het is buiten niet toegestaan muziek af te spelen. 
Onder de bedstede vind je kussens voor het buitenmeubilair.

Deuren, ramen en luiken 
De bunker kan worden afgesloten met magnetische luiken. Deze mag je gebruiken, maar het hoeft niet. Het aan / uit zetten van de magneten kan buiten bij de ingang met een speciale sleutel. Kies je bij vetrek voor dichte luiken? Begin dan met de deur en eindig met de ramen. De luiken van de deur kunnen niet van binnen uit worden gesloten. Mochten deze wel dicht zijn terwijl je binnen bent, dan zit in de kledingkast bovenin een schakelaar. 

 

Dan, onze persoonlijke tips voor de omgeving.

Boodschappen
Voor boodschappen kun je terecht in het centrum van Hoek van Holland. Hier zijn o.a. de Albert Heijn, Hema, Kruidvat en Etos te vinden. Op loopafstand is er voor de kleine boodschap ook de Attent op het recreatieoord. 

Activiteiten
Tijdens het verblijf is er genoeg te doen. Wij delen graag wat hoogtepunten:

Pierewaaien 
Het dorp Hoek van Holland en alle bijbehorende verdedigingswerken ontstonden na het graven van de Nieuwe Waterweg in 1872. Om te voorkomen dat deze belangrijke vaarweg naar Rotterdam zou dichtslibben werden aan beide oevers lange pieren aangelegd. De 4,5 kilometer lange ‘Noorderpier’ is nu een schitterende plek om te ‘pierewaaien’. Oftewel, wind vangen terwijl schepen voorbij varen tegen een achtergrond van de Rotterdamse haven. Vanaf de bunker kun je door de van Dixhoorndriehoek een mooie wandeling naar de pier maken. Op de terugweg kun je er voor kiezen langs de vloedlijn te lopen.

Stranden  
Hoek van Holland heeft verschillende stranden. Het ‘Hoekse Strand’ ligt op 15 minuten wandelen aan de rechtestraat. Hier komen de Hoekenezen en watersporters. Het is er relatief rustig en er zijn enkele strandtenten. Naar het zuiden ligt aan de badweg het in de volksmond geheten ‘Rotterdamse Strand’. Hier komen vooral badgasten uit Rotterdam en nabijgelegen steden. Het is er een stuk drukker en er staan een tiental strandpaviljoens.
Naar het noorden ligt net voorbij de gemeentegrens ‘strand Vluchtenburg’. Dit strand is rustig en heeft twee erg leuke strandtenten. Een fiets- of lange wandeltocht door de duinen is aan te raden.

Watersport
De Surfschool is een aanrader wanneer je op zoek bent naar activiteiten op het strand of in zee. Denk hierbij aan een surfles, blokarten of sandboarden. Reserveren voor een activiteit kan gemakkelijk via de website.

Fietsen
Hoek van Holland kent uitstekende fietsmogelijkheden. Een echte aanrader is een fietstocht langs de kust naar de Zandmotor of zelfs Den Haag. Fietsen kunnen eventueel vlakbij worden gehuurd op het recreatieoord bij ‘Op de Fiets’.

Eten
Liever uit eten dan koken in de bunker? Genoeg mogelijkheden!
In de bunker ligt een menukaart van Plstk Café. Dit zijn onze buren die te vinden zijn bij de Zeetoren. Zij bieden de mogelijkheid om eten te bezorgen of af te halen.

Voor een ontspannende strandsfeer en plantaardige menu raden we Pele’s Surfshack aan op het (Hoekse) strand. Ze zijn geopend voor take away en vanaf de bunker is dit een kwartier lopen.

Strandtent de Pit staat bekend om de heerlijke pizza’s uit de eigen gebouwde houtovens. Ze zijn geopend voor take away en te vinden op het strand Vluchtenburg.

Ook op het strand Vluchtenburg bevindt zich Elements Beach. Deze bijzondere strandtent ademt licht en heeft een menukaart met alleen plantaardige en biologische producten. 

Gewoon lekkere trek in een snack? Aan het begin van de Noorderpier ligt ‘snackbar de Pier’, gebouwd tegen een bunker. Hier verkoopt men (veelal tegen heug en meug) een beroemd portie raspatat met mooi uitzicht over de Nieuwe Waterweg. Of haal de zelf gemaakte friet van Ina’s snackbar, eveneens vlakbij de Noorderpier.

Snelle trek in vis? Vlakbij de bunker vind je op de parkeerplaats de Hoekse Vishandel. De rij die er vaak staat is niet voor niets. Het is de favoriete visstek onder Hoekenezen.  

Meer informatie over het Vinetaduin? Dat is te vinden op de website van Stichting het Zuid-Hollands Landschap

Contact
Voor vragen naar aanloop van uw verblijf kunt u bellen met Patricia op 0637241248
Voor vragen tijdens uw verblijf kunt een whatsapp bericht sturen naar Peter op 0641249432. Peter is tevens 24 uur per dag bereikbaar op dit nummer in geval van dringende vragen.