Open Dag

Beste buurtbewoners,

Graag nodigen wij u uit voor een open dag op zaterdag 31 oktober 2020, waarop u de voortgang van de werkzaamheden aan een voormalige telefoonbunker uit de Tweede Wereldoorlog kunt ervaren. De bunker wordt momenteel gerestaureerd en getransformeerd tot een gezinsverblijf als de pilot van het concept ‘Cocondo’.


De open dag is speciaal bedoeld voor buurtbewoners om beter kennis te kunnen maken met het project en de initiatiefnemers. We staan voor u klaar om toelichting te geven over het concept, de pilot en wat dit betekend voor het gebied. Daarbij staan we open voor een dialoog over uw ervaring met de wijk en het aangrenzende duingebied.  

Om iedereen op een veilige en aandachtige wijze te kunnen ontvangen werken we met tijdslots van 30 minuten per huishouden. Van 10:00 – 17:00 uur staan we voor u klaar op het adres Kleinzand 6. Hieronder kunt u een eigen tijdslot reserveren:

Reserveren

 

Wat is Cocondo?
Cocondo geeft oude bunkers langs de kust een nieuwe bestemming. Dit doen we om cultuurhistorisch erfgoed te behouden, de verhalen erachter te vertellen en de omliggende natuur te beschermen. De bunkers transformeren we op duurzame en ecologische wijze tot betekenisvolle verblijfplaatsen. Per plek afgestemd op de bunker, natuur en gebruiker.

Per bunker streven we bij de herbestemming naar een waardevolle bijdrage aan het gebied. Als gast verblijf je niet alleen op een bewuste manier onder de natuur, in de geschiedenis en aan zee, je ecologische voetafdruk van deze vakantie is ook nog minimaal. Bovendien gaat de opbrengst terug naar behoud van het gebied. Zo creëren we een innovatieve inkomstenbron voor de natuur, en gaan zowel de bunkers als het duingebied langer mee.

Het Vinetaduin
Sinds 2019 is het Vinetaduin een officieel rijksmonument. Het duin is met zijn meer dan 60 bunkers en vier lagen krijgsgeschiedenis uniek in Europa. Eigenaar stichting Het Zuid-Hollands landschap probeert het zo goed als mogelijk te beheren, maar voert een moeizame en kostbare strijd tegen ongewenste betreding en vandalisme. Daarom heeft het Zuid-Hollands Landschap Stichting Stelling 33 gevraagd te onderzoeken of het concept Cocondo een van de oplossingen kan zijn voor het beschermen van zowel natuur als erfgoed.

De Pilotbunker
In 2020 start Cocondo met een pilot in het noordelijk deel van het Vinetaduin. We transformeren een voormalige telefoonbunker tot een duurzame plek om jaarrond te wonen en werken. Daarbij gebruiken we circulaire bouwmaterialen en herstellen het omliggende duin.
De Duitse telefoonbunker uit 1943 bestaat uit een telefooncentrale van gewapend beton en een woonverblijf van metselwerk. In de oorlog werd de bunker bemand door twee manschappen. Na de verbouwing biedt de bunker in de zomer plaats aan twee volwassenen en twee kinderen. In de winter dient de bunker als residentie voor kunstenaars, ontwerpers en schrijvers.

De initiatiefnemer
Cocondo is een non-profit project van Stichting Stelling 33, statutair gevestigd te Hoek van Holland. Met vernieuwende concepten geeft Stichting Stelling 33 het erfgoed van de Atlantikwall betekenis. We doen dit door interventies of duurzame ontwikkelingen van zowel bunker als het landschap. Voor Cocondo wordt samengewerkt met verschillende partners zoals de Provincie Zuid Holland, Gemeente Rotterdam, stichting het Zuid Hollands Landschap, Boei en verschillende ontwerpers, ecologen en historisch onderzoekers. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door Citylab van de Gemeente Rotterdam, de Provincie Zuid Holland, het Job Dura Fonds, van der Mandele Stichting en het Elise Mathilde Fonds.

Wilt u meer weten over het concept of de pilot? Zie dan onze website of vraag het ons op de open dag.

Contact
Bij vragen kunt u e-mailen op info@stelling33.nl of bellen met 0641249432