Pilot

In 2020, precies 75 jaar na de bevrijding, is Cocondo gestart met de realisatie van een pilot in Hoek van Holland. Een voormalige Duitse telefoonbunker uit 1943 is gerestaureerd en getransformeerd tot een bijzondere plek om te verblijven. Voor de transformatie zijn uitsluitend ecologische en / of circulaire bouwmaterialen gebruikt en is het omliggende duin hersteld. In de zomer van 2021 is de bunker officieel in gebruik genomen. 

 

Een tekening van de telefoonbunker door het Bureau Registratie Verdedigingswerken.


Van oude telefoonbunker naar moderne verblijfplaats

In Hoek van Holland ligt het bijzondere Natura 2000-gebied en rijksmonument ‘Het Vinetaduin’. In dit duin van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap ligt de telefoonbunker. De bunker bestaat uit een telefooncentrale van gewapend beton en een woonverblijf van metselwerk. In de oorlog werd de bunker bemand door twee manschappen. Nu biedt de bunker plaats aan twee volwassenen en twee kinderen.

De bunker in 2017 en 2021

De natuur herstellen

Zowel de bunkers in het Vinetaduin als de natuur lijden aanzienlijk door vandalisme. Het monument telt zo’n 70 bunkers en is officieel niet toegankelijk voor het publiek. De aantrekkingskracht van de bunkers is echter zo groot dat het gebied regelmatig wordt betreden. Hierdoor wordt het natuurgebied geschonden met alle gevolgen van dien. Met Cocondo onderzoeken we nu hoe het duin beter kan worden beschermd, beleefd en behouden.

Bouwplan pilotbunker

Het oude verblijf bestaat uit een tongewelf van 3,2 meter hoog. De ingang en ramen deden dienst als portalen. Deze constructie bood tijdens de oorlog zowel comfort als bescherming. Door slim gebruik te maken van een van de ramen is een bedstee gecreëerd. Het verblijf is nu een woonkamer, bedstee, keuken, badkamer en de telefooncentrale een slaapkamer. Buiten is aan de voorzijde een terras gerealiseerd en op het dak is het duinlandschap volledig gereconstrueerd.

 

 

Voor de transformatie van de bunker is met een team van vooruitstrevende ontwerpers en bouwers samengewerkt. De casco restauratie en herbestemming was in handen van architect Pieter van Traa en het bouwbedrijf Hulshof. Het interieurontwerp is verzorgd door Blooey en Studio Tomorrow. De bouw van het interieur en exterieur is verzorgd door Thijs Brandsma en Tijmen Kattevilder

 

Mogelijk gemaakt door

De pilot is financieel mogelijk gemaakt door crowdfunding, subsidies en sponsoren. Daarom zijn we de volgende partijen in het bijzonder dankbaar: Eterno Minerals of the World en Circulair Mineraal voor een circulaire terrazzovloer, Jargo Glas voor al het glaswerk, Greensand voor de toegangstrap en Corne van de Berg voor de materiële ondersteuning.

De circulaire terrazzovloer is gemaakt van een stuk gesloopte bunker door Eterno Minerals of the World en Circulair Mineraal

 

Het glaswerk wordt volledig gesponsord door Jargo Glas

 

De trap vanaf de parkeerplaats is gemaakt door Stichting Landschapsonderhoud. Het (Co2 absorberende) vulmateriaal is gesponsord door Greensand.

 

Wilt u Cocondo ook een warm hart toe dragen? En misschien heeft u wel een product of dienst die goed aansluit bij onze doelstellingen. Neem gerust contact met ons op. We werken graag samen!