Pilot

In 2020, 75 jaar na de bevrijding, start Cocondo met een pilot. We transformeren een voormalige telefoonbunker tot een duurzame plek om te wonen en werken. Daarbij gebruiken we circulaire bouwmaterialen en herstellen het omliggende duin. Het doel van de pilot is dan ook om te onderzoeken hoe erfgoed en natuur elkaar kunnen versterken.

De pilot wordt financieel volledig mogelijk gemaakt door fondsen en crowdfunding. Ook bijdragen aan dit bijzondere project? Kijk dan vlug op Voordekunst

Een tekening van de telefoonbunker door het Bureau Registratie Verdedigingswerken.


Van oude telefoonbunker naar moderne verblijfplaats

In Hoek van Holland ligt het bijzondere Natura 2000-gebied en rijksmonument ‘Het Vinetaduin’. In dit duin van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap ligt een telefoonbunker. Deze Duitse bunker uit 1943 bestaat uit een telefooncentrale van gewapend beton en een woonverblijf van metselwerk. In de oorlog werd de bunker bemand door twee manschappen. Na de verbouwing biedt de bunker plaats aan twee volwassenen en twee kinderen.

De natuur herstellen

Zowel de bunkers in het gebied als de omliggende natuur lijden aanzienlijk door vandalisme. Het Vinetaduin telt zo’n 60 bunkers en is officieel niet toegankelijk voor het publiek. De aantrekkingskracht van de bunkers is echter zo groot dat het gebied regelmatig wordt betreden. Hierdoor wordt het natuurgebied geschonden met alle gevolgen van dien. Door de herbestemming van de bunkers zal ook het duin opnieuw worden beschermd.

De bunker in 2017 en 2020


Bouwplan pilotbunker

Het oude verblijf bestaat uit een tongewelf van maar liefst 3,2 meter hoog. De ingang en ramen deden dienst als portalen. Deze constructie bood tijdens de oorlog zowel comfort als bescherming. Door slim gebruik te maken van de ramen wordt een bedstee gecreëerd. Het verblijf wordt een woonkamer, de gang een badkamer en de telefooncentrale wordt een luxe ondergrondse slaapkamer. Buiten komt aan de voorzijde een klein terras en op het dak wordt het duinlandschap volledig gereconstrueerd.

 

 

De casco restauratie en herbestemming van de bunker is in handen van architect Pieter van Traa. Het interieurontwerp wordt verzorgd door Blooey en Studio Tomorrow.

De pilot is deels afhankelijk van sponsoren. Daarom zijn we de volgende partijen in het bijzonder dankbaar: Eterno Minerals of the World en Circulair Mineraal voor een circulaire terrazzovloer en Jargo Glas voor al het glaswerk.