Pilot

In 2020, 75 jaar na de bevrijding, is Cocondo gestart met een pilot. Een voormalige telefoonbunker wordt getransformeerd tot een duurzame plek om te wonen en werken. Daarbij gebruiken we circulaire bouwmaterialen en wordt het omliggende duin hersteld. Het doel van de pilot is dan ook om te onderzoeken hoe erfgoed en natuur elkaar kunnen versterken.

Eerste gasten
Tussen mei – augustus 2021 komen eerst onze donateurs en sponsoren proefslapen. Vervolgens kan iedereen boeken. Als eerste weten wanneer? Schrijft u zich dan hieronder in voor onze nieuwsbrief.


De pilot wordt financieel volledig mogelijk gemaakt door subsidie, fondsen, sponsoren en een crowdfunding.

Een tekening van de telefoonbunker door het Bureau Registratie Verdedigingswerken.


Van oude telefoonbunker naar moderne verblijfplaats

In Hoek van Holland ligt het bijzondere Natura 2000-gebied en rijksmonument ‘Het Vinetaduin’. In dit duin van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap ligt een telefoonbunker. Deze Duitse bunker uit 1943 bestaat uit een telefooncentrale van gewapend beton en een woonverblijf van metselwerk. In de oorlog werd de bunker bemand door twee manschappen. Na de verbouwing biedt de bunker plaats aan twee volwassenen en twee kinderen.

De bunker in 2017 en 2020


De natuur herstellen

Zowel de bunkers in het gebied als de omliggende natuur lijden aanzienlijk door vandalisme. Het Vinetaduin telt zo’n 70 bunkers en is officieel niet toegankelijk voor het publiek. De aantrekkingskracht van de bunkers is echter zo groot dat het gebied regelmatig wordt betreden. Hierdoor wordt het natuurgebied geschonden met alle gevolgen van dien. Door de herbestemming van de bunkers zal ook het duin opnieuw worden beschermd.

Bouwplan pilotbunker

Het oude verblijf bestaat uit een tongewelf van maar liefst 3,2 meter hoog. De ingang en ramen deden dienst als portalen. Deze constructie bood tijdens de oorlog zowel comfort als bescherming. Door slim gebruik te maken van de ramen wordt een bedstee gecreëerd. Het verblijf wordt een woonkamer, de gang een badkamer en de telefooncentrale wordt een luxe ondergrondse slaapkamer. Buiten komt aan de voorzijde een klein terras en op het dak wordt het duinlandschap volledig gereconstrueerd.

 

De casco restauratie en herbestemming van de bunker is in handen van architect Pieter van Traa. Het interieurontwerp wordt verzorgd door Blooey en Studio Tomorrow.

Sponsoren

De pilot is deels afhankelijk van sponsoren. Daarom zijn we de volgende partijen in het bijzonder dankbaar: Eterno Minerals of the World en Circulair Mineraal voor een circulaire terrazzovloer, Jargo Glas voor al het glaswerk, Greensand voor de toegangstrap en Corne van de Berg voor de materiële ondersteuning.

De circulaire terrazzovloer is gemaakt van een stuk gesloopte bunker door Eterno Minerals of the World en Circulair Mineraal

 

Het glaswerk wordt volledig gesponsord door Jargo Glas

 

De trap vanaf de parkeerplaats is gemaakt door Stichting Landschapsonderhoud. Het (Co2 absorberende) vulmateriaal is gesponsord door Greensand.

 

Wilt u Cocondo ook een warm hart toe dragen? En misschien heeft u wel een product of dienst die goed aansluit bij onze doelstellingen. Neem gerust contact met ons op. We werken graag samen!